Tuesday, March 29, 2016

Rasa macam nak Delete terus blog ni!!!!

Salam.. sekejap timbul sekejap tenggelam tapi kali nie lama pulak tenggelamnya kan? al maklum la.. kadang-kadang menda macam ni banyak faktor yang mempengaruhi..

kalau datang mood berkobar-kobar tu, macam-macam aku nak tulis tapi time tak ada mood memang segala-galanya tiada makna..hahahaha

actually blog ni bagus sebab menjadi rujukan..nak-nak bab-bab travel.. sebelum mana-mana kita pergi mesti kita nak timba ilmu sikit-sikit kan? yela dah la kita travel over the sea so kalau tak apa-apa dalam kepala otak kita susah juga.

walaupun aku malas nak mengomel dekat blog tapi aku suka baca blog, kira macam blog walking la.. dari satu ke satu aku baca, sebab kadang kita seronok baca pengalaman orang.. walaupun kita tak kenal mengenali, tapi kadang-kadang cerita tu macam pernah terjadi mesti kita macam.. eh eh eh sama la..

tapi kalau blog yang dah glamour dan banyak dapat job iklan mesti boring baca sebab kita tau, dia bukan tulis style dia, yela kita hadap hari-hari kot mesti la kita tahu kan?

OK LA NAK MENCARI ILHAM, NAK UPDATE BLOG HARI-HARI LEPAS NIE
walaupunnnnnn


Monday, December 8, 2014

Akhirnya Penantian Ahkak Terlaksana Jua

salam uolls.. sadis kan tajuk dah macam tajuk drama slot akasia pulak.. hahaha.. walaupun macam bizi ada kerja nak buat tetap ahkak gagah nak update blog sebab nak share cerita gembira dengan uolls.. hah ingat tak entry ahkak yang lepas?? wishlist hari jadi!! nan hado ok? tue setakat wishlist jer tapi yang realiti nya aku hangkut benda lain.. makluman la dengar je amaun yang di peruntukan untuk hari jadi semua dok terbayang-bayang dalam minda.. nasib hari jadi setahun sekali kalau sebulan sekali naik jem kepala otak ahkak nie.. bhahahaha.. kalau uolls atau reader baru tak apa ahkak kasi link entry dan uolls pergi sana baca dulu then baru baca entry nie Wishlist hari lahir

okay sekarang ada faham?? kalau tak faham or tak click pun link yang ahkak bagi tue dont worry be happy sebab nya aku tetap akan cerita.. hahahaha.. nampak tak dekat situ?? macam desprado bebenornya nak bercerita.. hahaha..

hah nie la wishlist hari jadi tahun nie!!! sebab ia menjadi wishlist adalah kerana penyakit OCD ahkak.. ahkak rasa macam tak blah dengan masalah OCD nie.. rasa macam melampau-lampau.. kalau melampau-lampau seorang diri tak ape nie kan satu rumah kena amukan gorilla ahkak sebab tak boleh tengok rumah berhabuk dan rambut yang gugur bagaikan dedaun yang kekeringan tue.. try la buat bodoh jer jangan pandang jangan kisah dan boleh la bertahan 30 minit lepas tue terus kembali balik penyakit ahkak nie..

so dengan itu ahkak pun angkat la usul nie kepada YAB Perdana Menteri dekat rumah ahkak dan bercerita dari A to Z la kenapa nak beli juga benda alah nie dan memusing-musing juga la kami dekat court mamot dekat subang jaya tue.. dan yang jenis wireless kebetulan masa tue memang tak ada stok dan ada stok pun dekat cheras.. memandangkan rasa tak berbaloi weolls pun pusing-pusing la dekat puchong prima ke apa ntah.. singgah kedai samsung sebab dekat court brand yang wireless tue brand samsung..

ahkak duduk dalam kereta dan ahkak minta matmiji turun pergi usha dulu sebab biasa yang ada vacum macam nie kedai yang besar-besar jer tapi telaah ahkak tue sangat merosot ok?? berjenis-jenis vacum ada dan bermacam-macam brand juga la ada dan sepanjang ketiadaan ahkak salesman dekat situ bagi tau la kebaikan dan keburukan vacum wireless nie dan matmiji pun datang berbincang dengan ahkak.. kata salesman tue memang la senag vacum wireless nie tapi keburukan dia bateri hanya bertahan setengah jam dan kalau charge makan masa dalam 3jam so sangat-sangat la tak praktikal..

memang la vacum wireless nie kita guna untuk vacum yang light je tapi kalau dah pantang aku nampak aku sedut pantang aku nampak aku sedut so ko rasa vacum nie akan bertahan berapa lama??hahahaha.. dan dan dan sebab dia wireless and of coz dia tak ada wire kan?? kalau ada tak payah la ada LESS tue.. so so so kalau rosak atau bateri dia problem ke uolls tenung jer vacum tue sebab memang tak boleh buat ape dah atau tukar bateri baru terus.. so pada mata ahkak yang golongan marhein nie memang kalau beli nak tahan kalau boleh sampai 10 tahun so memang tak la ahkak beli yang wireless kan??

bijak membeli alah memakai uolls lagi pun harga vacum wireless nie melampau mahal dia so kalau setakat jangka hayat dia setahun tak berbaloi la dengan value yang kita bayar tue so ahkak pun proceed dengan plan B!! tetap juga nak beli vacum yang macam gini sebab senang nak hangkut ke hulu ke hilir dan tak bising terutamanya.. hahahaha

dan dan dan masa opening IOI mall, Putrajaya tue ahkak ada ternampak yang vacum jenis macam gini tapi ada wayar la dan harga sangat mampu milik la.. terus berdesup ajak laki ke IOI mall pulak.. nasib laki sporting uolls dan dan dan tue ahkak pergi.. memang nak kena rezeki ahkak kan?? banyak lagi stok dan harga RM279 jer dan dekat kedai samsung tadi RM299.. brand yang sama tapi harga murah RM20 jer.. tanpa fikir panjang terus panggil salesman untuk test..
balik terus test uolls.. sedup segala habuk yang bersarang selama seminggu tue dan sangat-sangat la best sebab bawah tue ada roller kot so tolak tarik tue senang la dan boleh letak dekat luar jer sebab dia qute dan tak makan space.. kalau vacum yang besar tue kau rasa mampu nak tayang dekat ruang tamu?? segan uolls kan tetamu ingat tak habis kemas rumah lagi ker?? tapi ahkak tak letak la dekat ruang tamu kan nampak macam batak pulak.. tempat yang paling sesuai adalah dalam bilik sebab dalam bilik boleh di katakan hari-hari ahkak sapu sebab banyak sangat rambut dan naik sakit mata nie hah menengok rambut-rambut tue semua.. so dengan ada gadget kesayangan ahkak nie sembuh la penyakit ahkak dan kalau bermasalah lagi ahkak rasa bukan gadget dah tapi penyakit MALAS!!!!! bye uolss.. hahahahahaha


Monday, November 24, 2014

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang

Pertama kali dalam servis baru pertama kali dapat dan dapat pun sebab dah lama bukan cemerlang mana pun.. hahahaha.. tapi Alhamdulillah ini adalah hadiah yang paling besar la untuk perpindahan ahkak ke tempat baru..

dalam government memang tiap-tiap tahun akan ada majlis nie untuk hargai dan meraikan sesiapa yang cemerlang la dalam tahun tue tapi pencalonan akan melalui banyak lapis yer?? kalau setakat boss jer yang suke kita dan ada pihak atasan yang tak suka kita Nan Hado nak merasa yer?? kerja la 10tahun ke 15tahun jangan harap nak merasa..

government dia tak macam swasta.. betul-betul perfom je akan dihargai kan tapi dalam government ia merangkumi banyak faktor tapi yang paling utama markah LNPT tahunan la dan kekananan kita dan semua itu memang akan diambil kira.. walau macam mana cemerlangnya kita kalau setakat keje 1 tahun or 2 tahun jangan harap akan dapat dan walau macam mana pentidonya kita kalau dah keje banyak tahun memang akan di pertimbangkan so sebab tue ahkak cakap tadi ahkak dapat bukan cemerlang sangat pun..hahahaha

ahkak pun rasa yang selama ahkak keje 7tahun nie memang dah hampir-hampir lemau sebab semua benda aku dah expert so kalau ada keje aku pandang sebelah mata jer.. hahahaha.. so ahkak anggap la yang APC nie sebagai teguran ALLAH s.w.t kepada ahkak untuk terus bersemangat, jujur, amanah, fatonah dalam kerja seharian ahkak..

yela!!! segan la.. dapat APC tapi masih lagi pengtido dan pemalas lepas kerja bertangguh-tangguh so mesti orang akan cakap belakang ye dak?? so kita anggap APC nie adalah pemangkin semangat ahkak supaya tak lemau.. hahahaha


hah nampak tak?? kabur kan?? of coz duduknya jauh dong dan patut berterima kasih sebab orang sudi amik gambar kita masa atas pentas ye dak?? so jangan banyak komplen!!! hahaha dan dan dan dan jangan risau sebab ahkak memang tak hired photographer!!! hahaha

tadaaaaaaa... tue la boss ahkak yang kedua dan sebelah lagi adalah pegawai ahkak yang sama-sama dapat APC!!! hah dia lain la sebab rajin buat keje so worth it la kata orang.. hahahaha.. ahkak nie hanya penyeri majlis je.. hahahahaha


teman-teman ahkak yang on duty pada hari tersebut dan sambil-sambil tue kira support ahkak la kan?? ntah ye ntah tidak namum ahkak tetap bersyukur di dampingkan dengan orang yang baik-baik.. sentiasa bersedia untuk memberi apa-apa khidmat so yang mana baik kita anggap je tue semua rezeki dan yang mana buruk kita anggap la itu semua kekurangan dari diri kita sendiri juga kan?? kurang-kurangkan menuding jari sangat pada orang sebab kadang-kadang kesalahan itu datang dari kita sendiri..

APC nie ahkak tak pernah anggap ia adalah sesuatu yang ahkak boleh bangga-banggakan mahupun meninggi diri sebab ahkak tau sejauh mana kemampuan ahkak.. akhir kalam

"Elakan RIAK dengan apa-apa saja, Kerana apa-apa yang kita miliki hari ini adalah milik ALLAH, dan Allah akan ambil balik pada bila-bila masa saja"

Friday, November 21, 2014

New Office & New Look



New Office & New Look!!!! so setiap yang berlaku memang akan ada ying and yang so lumrah hidup ye dak?? tak kan semua bagus jer so sometime memang akan hadapi yang bad day juga so moral of the story jangan judge sesuatu benda dengan pandangan pertama (kelasss kau) hahahaha

so far Alhamdulillah la dan maybe masa budak-budak dengar nama i ada dengar cerita-cerita yang buruk kot tapi i DONT CARE sebab that me.. mana mungkin aku akan menjadi orang lain.. kalau saya tak suka terus terang i cakap tak suke dan never ever i akan jadi sesumpah!!! hahahaha.. kelass kau.. sesapa kawan dengan iolls memang kena telinga dan hati yang kental sebab iolls bukan senang nak memuji memuja uolls semua..hahahaha

sepanjang 6 bulan berada di tempat baru nie dengan keadaan sekarang baru rasa selesa sikit.. sebab dah boleh manage kerja.. dah tau yang mana urgent yang mana tak.. kena marah pun pernah!!! wal hal sepanjang 7 tahun kerja tue la first time iolls kena marah.. kata hati kental kan?? harus bertindak cool jer dan admit kesalahan tapi dekat belakang aku dah canang kalau kena marah lagi aku nak menjawab sebab terang-terang bukan salah iolls.. tak ape untuk pertama kali nya ahkak take it as a challenge dan pengalaman untuk mengenali karektor masing-masing..

cuma ahkak rasa bahagian ahkak nie maybe menyesal terima ahkak sebab mulut bising.. semua benda nak ambil tahu dan semua menda macam tahu jer.. wal hal zero..hahahaha.. actually banyak benda lagi ahkak kena belajar dekat bahagian nie.. bukan hanya manage boss jer!!! nasib pegawai-pegawai dekat sini pun ok sebab percaya dekat ahkak so banyak juga task yang dia orang tinggal untuk ahkak uruskan.. berbanding tempat lama.. keje ahkak hanya rekod surat & update calendar.. benda tue jela sepanjang tahun tapi sekarang tidak lagi..

macam entry ahkak sebelum nie.. rezeki ahkak memang murah kalau berjumpa dengan orang.. sebab dekat bahagian ahkak yang baru nie semuanya baik-baik dan sudi membantu.. tapi kita jangan la annoyying sangat!!! dah 6 bulan duduk dekat sini tapi masih tak faham-faham lagi.. hahahaha.. ahkak nama jer dah keje lama tapi pengalaman masih cetek kot sebab dekat bahagian baru nie baru ahkak banyak belajar.. dan mana ahkak rasa ahkak mampu buat ahkak akan offer diri walaupun sebenarnya benda itu bukan dalam SKT ahkak..

kadang-kadang kalau kita rajin memudahkan kerja orang ALLAH s.w.t. akan memudah kerja kita juga.. ahkak pegang dan sangat yakin dengan janji ALLAH.. yela nak bantu dari segi kewangan macam sesak je kan so tenaga jela yang mampu.. Wish Me Luck ye uolls!!!!

Thursday, November 20, 2014

Kalau Berpisah Pasti Ada Hadiah

hahahaha.. tajuk tetap kontroversi uolls.. yela.. pergi la mana-mana pun kan?? kalau ada farewell memang akan dapat hadiah.. tak kisah la mahal ke murah ke tapi tanda ingatan tue yang sentimental value.. nak-nak kalau kita dah berkurun dekat sesuatu tempat.. kira macam barang antik la dekat bahagian tue.. lagi la kawan-kawan akan menghargai kita kan?? nie ahkak syok sendiri jer.. ntah-ntah depa happy iolls kena pindah.. hahahaha


cantik tak??? nie wrislet CARLO RINO, hadiah perpisahan dari seksyen perancangan dekat bahagian ahkak yang dulu bagi.. dia orang tong-tong duit beli hadiah.. comey jer kan?? tapi itu memang budaya seksyen kita orang, kalau ada sesape yang pindah memang kita akan collect duit untuk beli hadiah.. dapat jer terus aku pakai!!! nampak sangat kerakusan dekat situ dan sampai sekarang pakai tau?? nampak tak i sangat menghargai pemberian orang.. hahahaha


nampak tak bila part PANDORA terus letak sheshethequeen.blogspot.com nampak tak permainan ahkak di situ.. hahahaha.. tak adalah.. sebab zaman sekarang ramai orang gile curi gambar lepas tue mengaku tak pun dia mengaku dia jual yang ORIGINAL pada hal FAKE so tak mo la benda macam tue terjadi.. ok baik!!! PANDORA nie koleksi ahkak yer?? buka depa bagi semua itu tapi hanya murano merah sahaja dan ahkak kena tambah duit sendiri sikit sebab nak sangat-sangat murano tue.. hahahaha.. tak kisah pun kena tambah duit sendiri sebab nanti aku juga yang pakai kan?? kan nanti depa bagi barang yang ahkak tak kenan terus terperuk di celah-celah almari.. hahaha.. THANK YOU to penasihat Brando Brenda sebab katanya idea dia suggest so iolls terpaksala kredit dekat dia.. kan katanya tak mengenang budi pulak kan??? hahahaha


ok yang nie pun kena kredit dekat Brendo Brenda sebab katanya idea dia juga sebab dah sah-sah iolls hampir-hampir nak terbeli dengan kawan dia so dia tau la iolls memang hunting apa kan? Oh lupa hadiah ALLAH & MUHAMMAD tue ikhlas dari kumpulan sokongan hanya untuk ahkak.. hahaha.. ke dia orang kena paksa beli hadiah untuk ahkak???HaHaHa (mati la kena cerca kalau depa baca)

see kawan-kawan ahkak semua baik-baik kan?? baik dari setinggi-tinggi pegawai hingga la ke kump sokongan semuanya baik-baik.. Alhamdulillah rezeki saya lebih terarah kepada benda-benda yang macam nie..


Terima Kasih kepada semua kawan-kawan yang masih berada di DICT atau pun telah berpindah.. Terima Kasih tak terhingga untuk ikatan persahabatan yang terjalin ini.. sungguh pun saya telah jauh dari padangan mata kawan-kawan tapi percayalah nilai air mata, hilai tawa dan segala kenangan manis dan pahit tetap akan hingap dalam kepada otak saya sampai bila-bila.. mungkin saya menjadi orang lain pada luarannya tapi saya masih tetap saya dan tak akan pernah berubah untuk menjadi insan lain.. TERIMA KASIH untuk kenangan itu..

Wednesday, November 19, 2014

6 Bulan Yang Lepas

Salam.. wah tajuk very the suspended!!! Tak ada.... ceritanya ahkak kena pindah bahagian jer.. okay permulaannya begini.. ahkak masuk keje tahun 2007 dan penempatan pertama ahkak di 'D' so dari mula datang hingga la ke tahun 2014 ahkak tak bergerak-gerak so duduk la bahagian yang sama sampai 6 7 tahun.. niat nak pindah tue memang ada sebab gov rules penjawat awam kalau duduk dalam 1 kementerian tak boleh lebih 5 tahun dan kalau lebih sila la keluar sebab tak nak kami-kami nie lemau kot dan tak multi tasking..so dalam sibuk ahkak dok sembang dengan budak opis pasal nak pindah kementerian nie la kementerian tue la.. tak bergerak-gerak sampai sudah so sebab tue nama ahkak naik dan kena pindah bahagian lain.. nasib bahagian jer kalau kementerian mau culture shock aku..

Tarikh yang sebenarnya ahkak tak ingat la tapi perjalanan cerita tue memang akan ingat sampai bila-bila.. masa first ahkak dapat tau kena pindah melalui emel dan EO lama ahkak yang cakap :

EO : shikin ko kena pindah?
Ahkak : ko kena pindah? (Nada gelak)
EO : ko la bukan aku!!!!

Terus mengelabah aku!! Sedap sangat gelak kan orang sekali kena batang hidung sendiri.. yang ahkak tanya EO ahkak tue pasal dia yang dok gebang nak pindah.. hampir setiap hari cakap so kira macam dreams come true la kan? Sekali aku yang kena..

Perasaan ahkak masa tue berbelah bagi.. bukan sebab kena pindah tue tapi sebab tempat ahkak kena pergi tue macam ada bad reputasi sikit so seram sejuk ahkak dengar nama bahagian tue.. tapi sebab nama dah naik jadi pada hari yang sama juga ahkak pergi lapor diri dulu then baru kemas barang-barang..

fuhhhh kontroversi juga la nama ahkak time tue sebab ahkak la satu-satunya manusia yang pergi lapor diri.. orang lain semua rilex jer dulu sebab dia orang kalau boleh tak nak pindah so berharap sangat bos masing-masing pertahankan dia orang.. ooooooiiiii sapa nak pindah kan? Kecuali ko ada masalah dekat bahagian tue la.. tapi sebab dah arahan dan kebetulan pulak pengganti ahkak orang dari luar kementerian so kalau ahkak tak bergerak kesian la dia.. nak tak nak memang kena keluar juga..

ok first ahkak pergi lapor diri sub bhg 'I' tak ada sebab berada di oversea so ahkak just lapor diri pada timbalan dia jer.. sangat polite dan dapat melegakan gementar ahkak la.. walaupun dah lama berkerja tapi kalau kena pergi lapor diri bahagian baru still rasa gugup dan benda tue tak boleh denied.. so timb tadi pun minta ahkak datang balik bila sub dah ada.. so belum boleh pergi la.. dah dok melanguk tak ada apa nak buat.. dengan pc nya lembap gila so memang tak boleh pulun nak update blog.. kononnya duduk saja-saja best rupanya boleh tahan boring juga la.. sampai habis bateri handphone..

Isnin ahkak tak silap.. ahkak pergi lapor diri lagi sebab dengar sub dah balik so dengan penuh debaran nie ahkak pergi.. ex boss ahkak cakap sub tue baik sebab dia orang kawan so dengan kata-kata tue ahkak pergi juga lapor diri.. sub 'I' tue baik ahkak rasa cuma reshuffle semua PA kementerian nie tak dimaklumkan lebih awal kebetulan pulak dia masih baru di kementerian so dia memang mengharap seorang PA yang berpengalaman so masa ahkak datang tue dia cakap "I tak nak terima lapor diri u".. tertelan-telan air liur ahkak.. tapi ahkak tak salah so ahkak cakap la yang ahkak telah diarahkan ke bhg nie so kalau tak nak maklumkan pada psm la.. ahkak hanya menurut perintah jer.. so dengan itu dia minta ahkak balik ke bhg lama ahkak sebab dia nak bincang dengan sub psm dulu so sejak dari situ ahkak memang makan gaji buta hampir 2 minggu so tak adalah sebest yang disangka yer??? Ahkak rasa macam ahkak hidup merempat.. nak cuti tak boleh.. nak mc tak boleh so sakit-sakit pun datang juga keje sebab post ahkak masih lagi dalam kontoversi..

Duduk punya duduk.. nak hampir 2 minggu ahkak di tempatkan semula di bhg 'P' bhg ke kedua selepas 'I' so happy la ahkak sebab setiap dalam doa ahkak.. kalau takdir ahkak di bhg 'I' ahkak redho dan terima dengan terbuka dan permudahkanla uruskan ahkak di bhg tue tapi Alllah s.w.t. tue memang sebaik-baik perancang dia mudahkan urusan ahkak.. DIA la sebaik-baik perancang dan DIA tahu mana yang terbaik untuk kita..

Ingatkan dah lega dah dapat bhg baru tapi ku sangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari.. hahahaha..  actually pertukaran PA nie memang secara besar-besaran la so PA 'P' yang asal ke bahagian 'A' so asal pegganti dari bahagian 'I&P' dan kena tukar ke bhg 'I' ahkak ke bhg 'P'  so faham tak??? Hah lantak.. hahaha.. so bermula drama yg anom nie tak pindah sebab dia dah sarat dan beberapa reason la.. sian juga tapi ahkak cuma cakap.. ahkak tak kisah mana-mana ahkak pergi tapi ahkak nak surat rasmi supaya senang ahkak nak cuti ke ape ke.. psm dah desak-desak anom pergi ke bhg 'I' tapi dia tak nak pergi.. ahkak ajak dia jumpa sub psm bincang pasal isu nie dan bagi tau apa masalah dia.. last-last anom pun mengalah.. sebab kalau dia berkeras pun dia juga yang kena kan? So dia pun redho dan ahkak pun angkat la barang-barang yang ahkak dah pack tue..

masa nak angkat barang-barang itu ahkak macam redha dah sebab dah lama sangat hidup merempat so happy la akhirnya dapat pindah juga.. habis semua ahkak kerah tenaga tolong ahkak hantar barang ke bahagian baru.. kira macam satu kampung la hantar ahkak ke tempat baru.. baru la rasa di sayangi uolls..

Alhamdulillah sepanjang 7 tahun berada di bahagian yang sama, semuanya baik-baik belaka.. rezeki ahkak jumpa orang yang baik-baik, berkawan dengan orang yang baik-baik.. tapi tak adalah semuanya manis.. tetap ada terpalit pahit maung dalam persahabatan tapi ahkak ambil jela pengalaman pahit itu sebagai kekuatan dalam persahabatan kita orang..

Terima Kasih tak terhingga kepada kawan-kawan bahagian ahkak dulu.. tipu la kalau ahkak kata ahkak tak rindu dengan suasana yang dulu cuma adat pertemuan setiap pertemuan akan berakhir dengan perpisahan.. cuma lambat atau cepat.. Terima Kasih juga pada semua kenangan indah itu.. i LOVE uolls telus dari hati dan sanubari iolls..

Friday, August 8, 2014

Rindu Nak Berblog

Ya Allah rindu nya nak berblog.. dah lama gile nak update blog dekat opis tapi tak boleh log in.. tak tahu kenapakah.. update blog dekat note8 boleh memang boleh tapi kalau nak masuk gambar tak boleh.. kenapa erk?

Blog ahkak tak adala ramai pengunjung sangat tapi bila kita dapat cerita macam-macam dekat blog ia macam memberi kepuasan.. macam facebook kalau kita up gambar hadiah birthday ke or apa-apa la takut orang cakap riak pulak tapi dekat blog feel dia lain macam sikit.. tak terlintas langsung nak menunjuk ke apa ke.. ia macam lebih kepada nak share kegembiraan kita jer..

kadang-kadang komunikasi sehala nie best juga sebab kita jer yang membebel sorang-sorang dan kalau ada komen tue bonus.. tapi sekarang bukan zaman kegemilangan blog dah sebab ramai blogger-blogger otai pun dah lemau.. tapi ahkak bukan kira lemau tak lemau.. ada cerita kita up kalau tak ada cerita kita diam..

nie tengah dok fikir pasal solution nie.. macam mana nak up gambo dekat note8 nie.. besar memang besar dah.. sedap jer nak merapu meraban tapi nak letak gambar-gambar selfie tak lepas lagi nie..

in shaa Allah kalau ada umur yang panjang kita berjumpa lagi yer? Tengah nak try and error nie.. emuaahhhh.. see yaw!!!!